29 Kasım 2009 Pazar

High Line'ın peyzaj detayları

Landscape details of High Line
2003 yılında yarışmaya çıkan ve Diller Scofidio + Renfro ekibinin kazandığı High Line demiryolu hattı kentsel tasarım projesinin ilk etabı, Haziran 2009'da halkın kullanımına açıldı. Bizim de geçen ay içinde bu alanı ziyaret etme fırsatımız oldu. Oldukça güneşli bir New York günü, herkesin merakla ve güneşten gözlerini kısa kısa gezindiği alanda, oldukça ince düşünülmüş ve çeşitlilikle sadeliği bir arada veren peyzaj detayları dikkatimizi çekti.
Manhattan'da Chelsea bölgesinde yer alan eski demiryolu hattı, 1930'larda çevredeki mezbahalara ve et depolama tesislerine hizmet vermek amacıyla inşa edilmiş (zaten bu bölgenin adı Meatpacking District olarak geçiyor). Fakat 1960'larda yapılan karayollarıyla beraber raylı sistemlerin mal taşımacılığında payı azalmış, bu hat da kullanım dışı kalmış. 1980'lerde iyice çöken semt, uyuşturucu, fuhuş gibi marjinal aktivitelerin merkezi haline gelirken, High Line hattının da üstünde kendiliğinden biten otlarla vahşi bir doğa oluşmaya başlamış. 1990'da canlanmaya başlayan bölgede High Line hattı, bir problem olarak ele alınırken ve hattın sahibi şirket de buranın yıkılmasını beklerken, büyük bir karşı-kamuoyu oluşmuş ve alan yarışmaya çıkarılmış.

Bugün High Line'ın en önemli ve ilgi çekici özelliği elbette vahşi peyzajının yaşatılma ve proje ile kavramsallaştırılma biçimi. Kendi kendine büyüyen otlar ve sarmaşıklar, köhnemiş demiryolu rayları, yani eklenmiş ahşap ve beton yer döşemeleri hepsi birleşmişler ve eskiyle yeninin bir araya gelerek bir anlam buldukları yeni bir kentsel kamusal alan tarif etmişler.

0 Comments:

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online