7 Ekim 2009 Çarşamba

Manhattan'ın Coğrafyası: 1609'dan 2009'a

The Mannahatta Project: New York 1609-2009 (Exploring the original ecology of the city)
National Geographic'in Eylül sayısında yer alan "Bir Zamanlar New York" dosyası, oldukça önemli bir ekolojik-kentsel coğrafya araştırmasını paylaşıyor okuyucuyla.... Yaban Hayatı Koruma Derneği'nden araştırmacı-ekoloji uzmanı Eric Sanderson, New York'un 400 yıl önceki doğal coğragfyasının nasıl olduğunun peşine düşmüş ve bu soruya gereken yanıtları da bulmuş!
"Tepeleri dozerle düzleştirilmeden, sulak alanları betonla kaplanmadan çok önce, Manhattan devasa kestane, meşe ve Amerikan ceviz ağaçlarıyla, tuzlu bataklıklarla ve hindi, Kanada geyiği ve Amerikan kara ayısı dolu çayırlarla kaplı olağanüstü bir doğal alandı" deniyor* Manhattan için.
Araştırma metodu, peyzaj ekolojisi diye adlandırılan bilimsel yaklaşıma dayanıyor. Bu yaklaşıma göre, farklı ekosistemler (sulak alanlar, orman arazileri, nihirler...vs.) biraraya gelerek bitki ve hayvanlar için farklı yaşam alanları meydana getiriyorlar. Bu amaçla önce tarihi haritalarla bugünkü toprak yapısına dair bilgiler çakıştırılmış, bir altlık harita oluşturulmuş. Daha sonra arazi çalışması yapılarak iklim, bitki örtüsü, rüzgar yönü gibi bilgiler de toplanmış, ve bütün bilgiler GIS ortamında bir altlıkta birleştirilmiş. Çıkan iki boyutlu GIS haritaları da, yukarıdaki örnek gibi 3-boyutlu ifade bulacak şekilde görselleştirilmiş.
Ve sonuçta oldukça etkileyici bir araştırma projesi çıkmış! Istanbul'u 1609'da düşünüyorum gözlerim kapalı....
Projenin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz!
*kaynak: National Geographic Türkiye, Eylül 2009 sayısı.

0 Comments:

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online