26 Mayıs 2009 Salı

HafenCity: Hamburg'ta doğan yeni kent

Hamburg, a shipping industry city for centuries, has been witnessing a large-scale urban regeneration project in the ex-industrial areas. The project area is called HafenCity, covering a 150 hectare area with a projection of 2 million m2 gross floor space will be built, and a new urban life is created in the south part of the city.

Hamburg, 1100 lü yıllardan beri liman ticareti ile gelişmiş ve bu yolla zenginleşmiş bir kent. Denizaşırı malların taşınması, depolanması, ticaretinin yapılması gibi aktiviteler için özelleşmiş Sandtorhafen bölgesinin inşası da 1860 lı yıllara dayanıyor. 2. Dünya Savaşıyla tamamen yıkılan bölgenin ancak bir kısmı tekrar inşa ediliyor. Bunun nedeni de,  "konteynır" ın 1956'da icadı ve bina içi mal depolamadan açık alanda konteynerlarda malları depolamaya geçişin gerçekleşmesi. 1980'lerle birlikte kentte endüstrinin önem kaybetmesi, bu açık alanlarda mal depolama işlevlerinin giderek azalmasına neden oluyor. 1997'de kent senatosu toplanıyor ve bu büyük ama işlevini yitirmiş liman alanlarında HafenCity adı verilen yeni bir kentsel alanın yaratılmasına karar veriyor.

Bu ölçekte ve büyük parçalar halinde inşa edilen kentsel bir alanın sosyal olarak yaşaması için de mekansal stratejiler kurgulanmış. Bunlarda en önemlisi elbette Filarmoni Binası (Philharmonic Hall). Herzog&de Meuron tarafından tasarlanan yapı, sadece bir konser salonu değil. İçinde konut, alışveriş, ofis gibi farklı işlevleri de barındırıyor. "Bilbao effect" örneği olacağı beklenen yapının her yıl yüzbinlerce turisti de çekmesi planlanıyor. Bina şu an inşaat aşamasında, alttaki tuğla kütle ortaya çıkmış (ki zaten eski bir depo yapısıymış), üst şeffaf parçanın da yakın zamanda bitmesi planlanıyor.
      
HafenCity'de sadece bu binanın teknolojisini anlatan bir kiosk da tasarlanmış. Konser salonu bölümündeki akustik çalışmaların keçe-giysili model insanlar kullanılarak yapılmış olduğunu anlatan çalışmaları görmek mümkün.

0 Comments:

 

blogger templates 3 columns | Make Money Online